Sunday, 30 September 2012

Resepi Puding Karamel Lapis Coklat

Assalamualaikum...

Ini satu lagi Resepi Puding Karamel Lapis Coklat .. Nampak seDop lak, tu yang nak cuba.. JanGan MiNtaK tau, SEBAB lum CuBa LAgI... HeHeHe..


Bahan-bahan ( Loyang bulat 6" x 3" )

Bahan A :
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telur Gred A
1 sudu kecil esen vanila

Bahan B :
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telur Gred A
4 sudu besar serbuk koko @1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
Bahan C :
2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)

Cara-cara: 
  • Kacau Bahan A dan Bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. 
  • Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang. 
  • Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak. 
  • Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis. 
  • Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. 
  • Potong dan hidang. 

No comments:

Post a Comment