Saturday, 8 December 2012

Resipi Swedish Meatball

Assalamualaikum...

Hari ini Raze berjalan-jalan ke rumah adik tersayang, ingatkan ada adik iparku rupanya dah balik kampung kat Kelantan. Tinggallah adik Raze 'membujang' kat umah tu. Yang bestnya... dia tgh masak Swedish Meatball homemade tu. Hahaha tak sangka pandai jugak adikku memasak. Dia kata dia terkenangkan Swedish Meatball kat IKEA, sebab itulah ayak liurnya meleleh macam orang idam nak dapat anak lagi. Apa-apa pun memang sedap pon dia made-over, bak kata Nabil Raja Lawak, mELETop..... So apalagi bawa balik seTupperware, siap ngan resepinya sekali. 


Resepi Swedish Meatball Buat Sendiri

Bahan-bahan:

1. 2 sudu mentega
2. 1 1/2 sudu tepung gandum
3. sebiji bawang besar hijau dipotong dadu dan digoreng sehingga layu tetapi jgn sampai hangit
4. sebiji tomato yang gemok yang dipotong dadu
5. 1 1/2 cawan air sejuk, bukan air sirap
6. 100ml susu segar/susu cair
7. 3 sudu sos tomato
8. 3 sudu sos tiram
9. 2 sudu kicap manis
10. 2 sudu lada hitam
11. 1 kiub ayam
12. 1 sudu gula
13. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air
14. cendawan tiram/cendawan butang

Cara Membuatnya

1. Cairkan mentega lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna keperangan.

2. Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi, tomato dan jugak cendawan

3. Bila semua bahan yang di goreng agak layu/keperangan, masukkan semua bahan yang bernombor 5 hingga 12 dan masak sampai mendidih

4.  Akhir sekali, untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung.

Boleh hidangkan bersama:-

1. Goreng meatball segera.
2. Goreng kentang goreng.
3. Susun meatball dalam pinggan, lepas tu curah kuah
4. Sedap dimakan bersama blueberry/strawberry jem, sos cili dan yellow mustard

No comments:

Post a Comment