Monday, 10 December 2012

Resepi Ikan Pari Masak Asam Pedas

Assalamualaikum...

Hari ini Raze nak share resepi masakan yang pasti membuatkan pembaca terliur. Resepi Ikan Pari Masak Asam Pedas Sungai Besar style.

Kalau ikut pengalaman, ada beberapa restoran yang Raze pernah pergi ada menyediakan masakan pedas yang sedap gila. Salah satunya, ada satu kedai makan kat Enstek (kalau pergi ke Enstek cari jalan keluar ke Nilai boleh jumpa kedai ni betul-betul kat tepi jalan). Yang sedap sangat sebenarnya kuah asam pedasnya pekat dan fuuuuhhh... Kalau dihidang, banyak kuah asam pedasnya tak macam kedai-kedai lain yang lokek.

Kalau nak buat sendiri pun boleh, cara-cara membuatnya seperti berikut:-

Mula-mula kena buat 2 kumpulan bahan, katakanlah Bahan A dan Bahan B

Bahan A

500 gram ikan pari (dipotong-potong dan di tuskan)
10 biji bendi
1 biji tomato (potong 4)
1/2 cawan air asamjawa
5 tangkai daun kesum
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Untuk dikisar sekali)

20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit

Cara memasak Ikan Pari Masak Asam Pedas:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan berbau wangi.
  2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan ikan,garam, daun kesum dan bendi, kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
  4. Masukkan tomato pelahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.
  5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin.
Selamat mencuba!

Ikan Pari Masak Asam Pedas Sungai Besar Style


No comments:

Post a Comment