Saturday, 18 May 2013

Resepi : ketupat sotong cek mek

As salam,
Hari nie, Raze belajar buat ketupat sotong dengan mak. Dah lama tak buat, jd ari nie mintak tolong dgn mak..tolong ajar!
Memang terangkat..sedapnya..
Bahan2
Sotong -bersihkan dan buang kulit...toskan
Beras pulut dibasuh dan direndam dgn santan..
Santan + air secukupnya pasti kan airnya sama rata deengan sotong dalam periuk.
Cara2
1. Masukkan beras pulut ke dlm sotong ( 1/2 shj )
2. Sumbat dgn kepala sotong dan cucuk dgn cungkil gigi
3. Masukkan dalam periuk dan masukkan santan, gula merah ( raze guna gula kabung + gula kasar) tambah garam sedikit bg lemak.
4. Masak hingga pekat dan berkilat.. mak kata jgn buang beras pulut yg lebih tu masukkan ajer dalam periuk..senang kita nak tau pulut dlm perut sotong td masak.
5. Haah..dah masak apa lagi ngap lah....

1 comment: